Istorijos mokytojas R.Bukavickas pasidalino savo tyrimais apie pokarį

Saulius Sodonis,
istorijos mokytojas

Penktadienį, kovo 2 d., Šilutės H.Šojaus muziejuje vykusiame krašto istorikų Sueigoje, Kintų mokyklos istorijos mokytojas Rubenas Bukavickas skaitė pranešimą „Klaipėdos krašte likusio turto klausimo sprendimas 1944-1960 metais: Šilutės rajono atvejis“.

Su kolegoms kintiškis mokytojas pasidalino savo tyrimais apie politinę, ekonominę bei socialinę padėtį Klaipėdos krašte po 1944 metų, kai Vokietijai priklausęs kraštas, po Antrojo pasaulinio karo pabaigos tapo Tarybų Lietuvos socialistinės respublikos dalimi.

Perskaitytame pranešime mokytojas R.Bukavickas pažvelgė į krašte po karo likusio turto likimą, kuris, pagal to meto teisės aktus, buvo tapęs karo grobiu. Tuomet tai reiškė, kad jis priklausė Sovietų sąjungos vadovybės jurisdikcijai. O tai užkirto galimybę jį panaudoti kasdieniame gyvenime. Istorikas pademonstravo ir keletą to meto pavyzdžių, kai tie, kurie turėjo saugoti tą išlikusį turtą – namų apyvokos reikmenis, baldus, meno vertybes, – būtent jį sau ir prisiglobdavo.

Mokytojas R.Bukavickas yra Klaipėdos universiteto doktorantas ir, remdamasis savo ilgalaikiais istoriniais tyrimais, rašo daktarinę disertaciją apie pokarį buvusiame Klaipėdos krašte.

DSC05200 DSC05399

Skip to content